Starlink sateliti opet zbunili Srbiju

0
70
starlink-sateliti-opet-zbunili-srbiju

BIZIT 2024


PCPress.rs ImagePCPress.rs Imagekonstelacija satelita kompanije SpaceX koja obezbeđuje satelitski internet u više od 60 zemalja. Poslednja vest je da je omogućila internet u 1.731 školi u Kazahstanu, što će unaprediti obrazovanje i u oblastima koje su dosad imale problema s internet konekcijom. Osim što omogućava pristup super-brzom internetu, Starlink i zbunjuje, budući da se sateliti na noćnom nebu pojavljuju kao svetleće tačke.

SpaceX planira i „komunikacijski toranj za mobilne telefone u svemiru“ sastavljen od više hiljada DTC (direct-to-cell) satelita u nižoj Zemljino orbiti. Novi sateliti su dizajnirani za direktno povezivanje s pametnim telefonima, a pet puta jače svetle od prvih jedinica koje se već nalaze u orbiti. Tako još više zbunjuju građane koji ih ugledaju, a astronomima prave veće probleme.

Svetlost DTC satelita je jača od one koju emituju obični Starlink sateliti i zbog toga što kruže oko Zemlje na udaljenosti od 350 kilometara, a to je niže od prvih Starlink internet satelita (550 kilometara). Još je u januaru objavljeno da će biti svetliji od svojih prethodnika, između ostalog i da se građani ne bi uzbunjivali bez potrebe. Ubuduće bi ta svetlost trebalo da oslabi, a iz kompanije kažu da planiraju da sarađuju sa astronomima kako bi procenili uticaj na posmatranje neba i obavili podešavanja u skladu s tim.

Astronomi su svetleći prizor ranije upoređivali s „niskom bisera na crnoj pozadini“, a uprkos poetičnim momentima projekat i dalje doživljavaju kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa. I uznemirava građane Srbije.

SBB


Tagovi: , ,