Windows 11 polako ali sigurno stiče popularnost

0
41
windows-11-polako-ali-sigurno-stice-popularnost

Windows 11 se približava trećoj godini od svog objavljivanja, a čini se da je operativni sistem trenutno na vrhuncu popularnosti kod korisnika. Prema jednom izveštaju, Windows 11 je trenutno instaliran na oko 30% Windows računara.

Rezultati možda nisu previše impresivni, ali pokazuju značajno povećanje u odnosu na prethodnih nekoliko meseci kada je usvajanje Windows 11 malo opalo. Uzevši u obzir prvobitno nepovoljnu reakciju na operativni sistem, trenutne brojke usvajanja su ohrabrujuće.

Najnoviji mesečni izveštaj sa sajta Statcounter pokazuje da Windows 11 ima tržišni udeo od 29,7%. S druge strane, Windows 10 i dalje ima dominantni udeo od 66,1%. Novi operativni sistemi obično dobiju puno za maha nakon objavljivanja.

Međutim, proslavljanje instalirane baze od 30% skoro tri godine nakon objavljivanja nije dobar znak za trenutni operativni sistem Microsofta. Usvajanje Windows 11 je i dalje prilično teško za neke sisteme zbog zahtevijih hardvera, koji ograničavaju operativni sistem na mašine bez TPM-a, starijih procesora i ograničene količine RAM memorije.

Štaviše, kroz operativni sistem se polako probijaju reklame. Microsoft je nedavno kritikovan zbog prikazivanja reklama za usluge poput Xbox Game Pass-a i drugog.

Dodatno, za one koji nisu zainteresovani za veštačku inteligenciju ili Copilot, nema prevelike razlike između Windows 11 i njegovog prethodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More