Nintendo nastavlja borbu protiv piraterije na Switch konzoli

0
38
nintendo-nastavlja-borbu-protiv-piraterije-na-switch-konzoli

Nintendo se ne odriče svog pohoda protiv piraterije na Switch konzoli, pošto je podneo dve nove tužbe protiv pojedinaca koji su navodno promovisali i profitirali od modifikovanih konzola i piratizovanih igara. Zanimljivo je da jedna od ovih tužbi cilja jednog od moderatora iza popularnog r/SwitchPirates subredita.

Kako je uočio TorrentFreak, prva tužba je protiv Džejmsa Viljamsa, glavnog moderatora r/SwitchPirates, subredita posvećenog hakovanju i pirateriji Switcha. Prema Nintendou, Viljams upravlja „nekoliko piratskih prodavnica“ koje nude „ogromne biblioteke piratskih Nintendo Switch igara“ za preuzimanje, kao i pružaju tehničku podršku i savjete. Nintendo tvrdi da Viljamsove akcije krše Zakon o digitalnom milenijumskom autorskom pravu (DMCA) i narušavaju Nintendova prava intelektualne svojine.

Druga tužba optužuje Rajana Delija, člana grupe za domaću razradu koja online prodaje modifikovanu Switch hardver. Deli je ranije ove godine prihvatio prestanak i odustanak od Nintenda, ali se nije pridržavao toga. Nintendo optužuje Delija da prodaje modčipove, usluge modifikacije poštom i modifikovane konzole koje omogućavaju korisnicima da direktno igraju piratske igre. Nintendo traži naknadu štete, sudsku zabranu i uništenje svih proizvoda koji krše autorska prava od oba optuženih.

Ove tužbe su najnovije u nizu pravnih akcija koje je Nintendo preduzeo protiv piraterije na Switchu u recentnim godinama. U 2022. godini, Nintendo je uspešno zatvorio Tim Xecutor, notornu piratsku grupu koja je prodavala uređaje za hakovanje Switcha. Takođe, Nintendo je nedavno sklopilo sporazum sa razvijacima Yuzu-a, popularnog Switch emulatora koji se široko koristio za igranje procurelih kopija igre The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom pre njenog zvaničnog izdanja. Tim Yuzu se od tada raspao i obustavio rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More